Nawigacja
Gimnazjum
  Strona g³ówna
  Godziny zajêæ
  Dyrekcja
  Patron
  Galeria
  Terminy zebrañ
  Dokumenty szkolne
  Konkursy przedmiotowe
  Kalendarz 2014/15
  Testy gimnazjalne
  Podrêczniki 2014/15
  Dla rodziców
  Wolontariat
  Wyró¿nienia
  Pliki
  Kontakt

Logowanie
Nazwa U¿ytkownika

Has³o

Zapamiêtaj mnie

Zapomniane has³o?
Zobacz Temat
Gimnazjum im. ks. Józefa Wo¼niackiego w Rytrze | Korespondencja zza oceanu | Rozmowy w toku
Strona 1 z 2 1 2 >
Autor Rozmowy w toku...
@admin
Super Administrator

Dodane dnia 18-01-2007 22:06
Tutaj mo¿ecie zadawaæ pytania naszemu zagranicznemu korespondentowi W³adkowi Pasoniowi - absolwentowi gimnazjum w Rytrze, który regularnie pisze artyku³y do naszego serwisu.

Zapraszam do zadawania pytañ...

_____/\_____
..::Admin::..
'''''''''''''''''''''''''''
8982786 http://gimnazjum.rytro.pl Wy¶lij Prywatn± Wiadomo¶æ
Autor RE: Rozmowy w toku...
@admin
Super Administrator

Dodane dnia 18-01-2007 22:07
W jakiej czê¶ci USA znajdujesz siê obecnie? Jaka jest ró¿nica czasu miêdzy Polsk± a miejscem gdzie przebywasz?

_____/\_____
wpason2006
U¿ytkownik

Dodane dnia 18-01-2007 22:12
Aktualnie przebywam w miejscowosci Parma kolo Cleveland na polnocy stanu Ohio.
Roznica czasu miedzy Rytrem a Parma to 6 godzin (np. w Rytrze jest 13.00 to w Parmie jest 7 rano)
6511138 www.mlode-jutro.bloog.pl Wy¶lij Prywatn± Wiadomo¶æ
sanobrzud2007
U¿ytkownik

Dodane dnia 18-01-2007 22:13
Jak siê tam czujesz? Czy nie dokucza Ci ta ró¿nica czasu?

/Life goes on.../
7855913 Wy¶lij Prywatn± Wiadomo¶æ
@admin
Super Administrator

Dodane dnia 18-01-2007 22:15
Jaki przedmiot w szkole najbardziej Ciê zainteresowa³, a który jest dla Ciebie najmniej ciekawy?

_____/\_____
wpason2006
U¿ytkownik

Dodane dnia 18-01-2007 22:16
Roznica czasu dokucza tylko przez pierwsze kilka dni, potem mozna sie przyzwyczaic. A z samopoczuciem jak zwykle wspaniale, pogoda jest podobna jak w Polsce (w tym tygodniu nawet snieg spadlsmiley), a wiec praktycznie wcale nie mialem problemow z aklimatyzacja.
@admin
Super Administrator

Dodane dnia 18-01-2007 22:18
W jednym z artyku³ów pisa³e¶, ¿e uczniowie podczas d³ugiej przerwy w Twojej szkole id± na lunch. Co dobrego mo¿na zje¶æ w amerykañskiej szkolnej sto³ówce?

_____/\_____
sanobrzud2007
U¿ytkownik

Dodane dnia 18-01-2007 22:21
hehe a u nas nie ma ¶niegu...a powinno byc na odwrót smiley A jak posz³y Ci egzaminy?smiley I jak wyniki na semstr?smiley

/Life goes on.../
7855913 Wy¶lij Prywatn± Wiadomo¶æ
wpason2006
U¿ytkownik

Dodane dnia 19-01-2007 02:10
Ciekawym przedmiotem jest Historia Stanow Zjednoczonych. Mozna dowiedziec sie
bardzo wielu nowych informacji, o ktore raczej byloby ciezko na regularnym
kursie Historii w Polsce, gdyz nie skupia sie on tylko i wylacznie na sprawach
USA, ale Swiata, Europy i Polski oczywiscie. Ciekawa jest rowniez Chemia, gdyz
na zajeciach w laboratorium przeprowadza sie bardzo wiele interesujacych
doswiadczen. Kazdy przedmiot jest raczej wciagajacy, poniewaz nauczyciele staraja
sie zachecic uczniow do nauki poprzez rozne dodatkowe zajecia na lekcjach,
ktore pomagaja lepiej przyswoic wiedze. Po mimo, ze niektore lekcje czasami sa trudne to
jednak po jakims czasie mozna sie przyzwyczaic, wpasc w tok nauki i dawac sobie rade
(choc na samym poczatku jezyk byl duzo przeszkada to jednak juz po miesiacu dostosowalem sie do nowego
otoczenia oraz troszke innego stylu prowadzenia zajec)smileysmileysmileysmiley
wpason2006
U¿ytkownik

Dodane dnia 19-01-2007 02:10
W stolowce amerykanskiej mozna zjesc wiele smakowitych dan, choc nie zawsze tak zdrowych jak smacznychsmiley
Praktycznie codziennie zmieniany jest jadlospis tak wiec uczniowie korzystajacy ze szkolnych posilkow, kazdego dnia
moga liczyc na cos nowego. Ja osobiscie 2 razy korzystalem ze stolowki, gdyz ja raczej biore swoje drugie sniadanie z domu, i musze
powiedziec ze bardzo mi ten amerykanski "lunch" smakowal(jadlem chyba hamburgera z frytkami)smileysmiley.
Wybor jest duzy wiec kazdy moze wybrac cos dla siebie. Chcialbym rowniez wspomniec, ze niedaleko stolowki
znajduja sie automaty z napojami, wiec za 1$ mozna sobie kupic Cole albo Dr Pepper'a (ten ostatni jest najlepszysmileysmiley - polecam)
smileysmiley
wpason2006
U¿ytkownik

Dodane dnia 19-01-2007 02:11

Co do pytania o egzaminy, jeszcze nie wiem, wyniki powinny byc juz w przyszlym tygodniu.Jeszcze i tak musze zdac w piatek jeden test z
Jezyka Angielskiego(70pyt z gramatyki i 60 z literatury - bedzie wesolosmiley).Na szczescie sa to testy wyboru, wiec niektore tematy sa troszke latwiejsze do
nauki i zaliczenia. Mysle, ze testy poszly mi dobrze, ale nie ma co za wczasu oceniac-musze poczekac.
~miclegutko2008
U¿ytkownik

Ostrze¿eñ:1
Dodane dnia 08-02-2007 20:53
Wadzia czy ta rodzina w której mieszkasz jest ok ???????????????????
Wy¶lij Prywatn± Wiadomo¶æ
wpason2006
U¿ytkownik

Dodane dnia 09-02-2007 02:55
Rodzina u ktorej mieszkam jest bardzo fajna. Na samym poczatku (tuz po moim przylocie do USA) troche sie obawialem, ze moge trafic na kogos niezbyt milego czy niezbyt fajnego, ale kiedy juz poznalem moja "HOST FAMILY" doszedlem do wniosku, ze lepiej trafic nie moglemsmileysmileysmileysmileysmileysmiley

POZDROWIENIA DLA MISKA I MATEUSZA. TRZYMAJCIE SIEAAAA!!!!!!!!
~miclegutko2008
U¿ytkownik

Dodane dnia 09-02-2007 12:57
Ciesze siê... i mam pytañko czy mia³e¶ mo¿e k³opoty ze zrozumieniem niektórych rozmów czy s³ow /?????????????????? pozdro
pioklodnicki2008
U¿ytkownik

Dodane dnia 10-02-2007 17:15
Witaj, W³adku

Ja siê chcia³em (przynajmniej na razie smiley ) zapytaæ tylko o jedno - têsknisz za nami? smiley

¯ycia sk³ada siê z przypadków, ze sk³onno¶ci± do upadków i szukania swego szczê¶cia w pechu...
wpason2006
U¿ytkownik

Dodane dnia 10-02-2007 18:29
NA SAMYM POCZATKU MIALEM MALE PROBLEMY Z WYSLOWIENIEM SIE CHOCIAZ ROZUMIALEM Z 70 % TEGO CO DO MNIE MOWIONO; ALE NA DZIEN DZISIEJSZY NIE MAM PRAKTYCZNIE ZADNYCH PROBLEMOW Z ROZUMIENIEM CZEGOKOLWIEK(PO JAKIMS CZASIE PRZESTAJE SIE WOGOLE MYSLEC NAD TLUMACZENIEM ZDAN PO PROSTU SIE JE WYPOWIADA - TAK JAK W JEZYKU POLSKIM). POWOLI ZACZYNAM TEZ ROZUMIEC ZWROTY SLANGOWE CZY MLODZIEZOWE, KTORE CZASAMI NIE SA ZGODNE Z REGULAMI GRAMATYCZNYMI, na przyklad moje ulubione zdania, ktore mozna czesto uslyszec sluchajac amerykanskiego rapu: "...she ain't got nuthin', she just wanna be...." czy "...I be here and i ain't goin' nowhere..."
Chociaz te ostatnie przyklady praktycznie wogole nie sa uzywane w normalnej mowie, jedynie w rapie - w sensie gramatycznym nie maja one sensu !!!!! smileysmileysmileysmileysmileysmiley

OCZYWISCIE ZE ZA WAMI TESKNIE
~miclegutko2008
U¿ytkownik

Dodane dnia 14-02-2007 17:55
my te¿ za Tob± têknimy

i mam pytanie w jakim STANIE aktualnie siê znajdujesz i ile jest nich w USA ???????????????????
pioklodnicki2008
U¿ytkownik

Dodane dnia 16-02-2007 13:27
Stanów jest 51 smiley smiley smiley

Na pytanie gdzie przebywa te¿ ju¿ odpowiedzia³ smiley Stan Ohio

Ja mam takie pytanie:

Czy amerykañska rzeczywisto¶æ ró¿ni siê od tej znanej nam z filmów? Je¿eli tak, to jak bardzo?

¯ycia sk³ada siê z przypadków, ze sk³onno¶ci± do upadków i szukania swego szczê¶cia w pechu...
wpason2006
U¿ytkownik

Dodane dnia 16-02-2007 20:15
Wlasnie ja juz odpowiedzialem na to pytanie smiley Miskuuuu
Rzeczywistosc amerykanska rozni sie od tej znanej nam wszystkim z filmow. Przeciez film to fikcja...choc niektore sytuacje i zachowania moga byc podobne do tych prawdziwychsmiley ale nie zawsze smiley
Tutaj zycie toczy sie normalnym torem, prawie jak w Polsce, choc troszke realia sa inne niz nasze, inna kultura, jezyk etc. Jednak w gruncie rzeczy jest tu podobnie......... Niektore rzeczy moga dziwic a niektorych mozna bylo sie spodziewac..... smiley
kazdy kraj ma swoja specyfikesmiley pamietajmy
Ludzie sa rozni.... ale z reszta jak wszedziesmiley
tak wiec myslac o USA nie sugerujmy sie tylko filmami bo one nie zawsze w pelni odzwierciedlaja prawde

a zeby najlepiej zrozumiec realia USA najlepiej obejrzec kilka dobrych filmow...ale dokumentalnych smileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley
damfaron2007
U¿ytkownik

Dodane dnia 22-02-2007 19:35
kiedy wracasz na stare "smieci"
188626 Wy¶lij Prywatn± Wiadomo¶æ
Strona 1 z 2 1 2 >
Skocz do Forum:

Gimnazjum RYTRO © 2006

8467308 Unikalnych wizyt